IDRIAMANT, Tina Černigoj in Anja Petek v sodelovanju z izkušenimi klekljaricami iz Idrije in okolice, Miha Ilešič

IDRIAMANT, Tina Černigoj in Anja Petek v sodelovanju z izkušenimi klekljaricami iz Idrije in okolice, Miha Ilešič

Klekljan nakit in avtorska idrijska čipka

Idrijski diamant

Idrijski diamanti ne izvirajo iz teme idrijskega rudnika. Pravi dragulj je nežna klekljana čipka, ki se je razvila na površju. Njena vrednost je danes še vedno prepoznavna in cenjena.

Vsak diamant je potrebno obrusiti, preden zasije. Prav tako je potrebno tradicionalno klekljano čipko preoblikovati in interpretirati na nov način, da bo ponovno zasijala v vsej svoji lepoti. Da bi to dosegli, je potrebno čipko prilagoditi sodobnosti z novim oblikovanjem, uporabo in materiali. Verjamemo, da je tradicijo možno oživiti le z inovacijo.

IDRIAMANT je znamka unikatnega nakita in izdelkov z avtorsko klekljano čipko, ki združuje sodobno računalniško podprto oblikovanje in tradicionalno ročno izdelavo. Izdelki temeljijo na tradicionalni klekljani čipki iz Idrije pa tudi na tradicijah klekljanja iz drugih delov Slovenije.

Pod znamko IDRIAMANT je združena skupina oblikovalcev, arhitektov, klekljaric in ljubiteljev čipke, ki svetu predstavljajo lepote unikatne ročno klekljane čipke iz Idrije in drugih delov Slovenije. Arhitektki in klekljarici Tina Černigoj in Anja Petek v sodelovanju z izkušenimi klekljaricami iz Idrije in okolice ustvarjata sodobne izdelke iz idrijske čipke, Miha Ilešič pa skrbi za tehnično pomoč in podporo. S svojimi stvaritvami želijo pokazati, da je mogoče svobodno ustvarjati ter hkrati ohranjati in nadgrajevati tradicijo.