SLOVENSKI METULJČEK, Matic Veler

SLOVENSKI METULJČEK, Matic Veler

Predstavljamo kolekcijo štirih SLOVENSKIH METULJČKOV, izmed katerih vsak predstavlja drugo tipično slovensko cvetlico in z njo povezana dejstva. TRIGLAVSKA ROŽA, GORENJSKI NAGELJ, ENCIJAN in PLANIKA. Slovenski metuljčki so modni dodatki, namenjeni tako ženskam kot moškim. Metuljčki so praktični za uporabo, popestrijo vašo obleko, razveselijo kot darilo ali pa čudovito predstavijo Slovenijo tujcem, tako turistom kot poslovnim partnerjem.

TRIGLAVSKA ROŽA

(Pontenrilla nitida)

Tipična slovenska alpska roža. Povezana je z legendo o Zlatorogu, v kateri se ji pripisuje čudežna zdravilna moč.

GORENJSKI NAGELJ

(Dios anthus)

Rdeči cvetovi predstavljajo ljubezen, naklonjenost, občudovanje, čast. Brez njih si Slovenci težko predstavljamo praznike, kot so praznik dela, dan žena.

ENCIJAN

(Gentiana froelichii)

Encijan cveti avgusta in septembra, našli pa ga bomo v vzhodnih Karavankah in Kamniško-savinjskih Alpah. Je endemit in zaradi tega od leta 1949 zavarovan. V tujini redko raste v (Italijanskih) Julijskih Alpah in Karnijskih Alpah kot druga podvrsta.

PLANIKA

(Leontopodium alpinum)

Ime planika izhaja iz dejstva, da je ta roža prisotna na planinah ter na drugih visokogorskih območjih. V germanskih jezikih se uporablja ime Edelweiss, ki izhaja iz švicarsko-nemške besede edel (plemenit) in weiß (bel). Znanstveno ime, Leontopodium alpinum izhaja iz grških besed leon (lev), podion (šapa) in alpinum (Alpe).

MATIC VELER je magistrski študent ženske mode na Royal College of Art v Londonu. V Sloveniji je leta 2015 diplomiral iz oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti,  kjer je  prejel tudi priznanje univerze v Ljubljani za posebne dosežke. Za svojo inovativnost, nadarjenost in perspektivnost njegovega ustvarjanja je leta 2016 prejel nagrado modne revije Elle, Elle style awards za mladega talenta. V letu 2017 je v sklopu študija v Londonu sodeloval s številnimi znanimi podjetji, kot so na primer, Italijanska modna hiša Brioni in podjetje Swarovski, ki mu je za njih izdelan projekt podarilo sponzorstvo za zaključni letnik magisterija.